PREPORUKE I MERE ZA RODITELJE PRI DOVOĐENJU I ODVOĐENJU DECE IZ USTANOVE

PREDŠKOLSKA USTANOVA „SUNCE“ KURŠUMLIJA

VAŽNO OBAVEŠTENJE OD NADLEŽNIH MINISTARSTAVA
PREPORUKE I MERE ZA RODITELJE PRI DOVOĐENJU I ODVOĐENJU DECE IZ USTANOVE

Poštovani roditelji, u obavezi ste da primenjujete sledeće mere:
1. Roditelj je u obavezi da kad ulazi u predškolsku ustanovu, obavezno nosi masku, tako da maska prekriva nos i usta, dezinfikuje ruke na ulazu preparatom na bazi 70% alkohola, pređe preko postavljene dezobarijere za obuću i da uz minimalno zadržavanje preda dete vaspitaču.
2. Potrebno je da roditelj i drugi zakonski zastupnici pri dovođenju dece ili odlasku iz ustanove zadržavaju međusobnu udaljenost od 2 metra.
3. Roditelj može dovesti dete najkasnije do 07:15, kako bi se dezinfikovao prostor i omogućilo bezbedno dopremanje hrane u vaspitne grupe.
4. Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom ili imunodeficijencijama), kao i deca čiji roditelji/drugi zakonski zastupnici ili ukućani imaju jedno od navedenih bolesti.
5. Svakodnevno, pre dolaska u vrtić, roditelj ima obavezu da detetu i sebi izmeri temperaturu i da u slučaju povišene temperature, ne dovodi dete u predškolsku ustanovu i o tome obavesti vaspitača.
6. Dete dolazi u predškolsku ustanovu u pratnji jednog roditelja (da bi se smanjila gužva) i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana. Ako to nije moguće, dete dovodi roditelj koji može.
7. Nije dozvoljeno da roditelj/drugi zakonski zastupnik deteta dovodi ili odvodi dete iz ustanove, niti ulazi u prostorije ustanove ako on/ona ili dete ima povišenu telesnu temperaturu, znake respiratornih infekcija poput kašlja i kratkog daha ili je pod rizikom da je mogao biti u kontaktu s osoobama pozitivnim na KOVID-19.
8. Potrebno je da roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostimama, kako bi mogućnost zaraze novim korona virusom bila svedena na minimum.
9. Prijem deteta u predškolsku ustanovu je moguć samo uz potvrdu od strane poslodavca koja dokazuje da poslove moraju da obavljaju u sedištu ili drugim poslovnim i organizacionim jedinicama poslodavca, sa kontaktom poslodavca. U svim drugim situacijama preporučuje se da dete ostane kod kuće i da o njemu vode brigu roditelji.
10. Prijem deteta u predškolsku ustanovu se vrši samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo, kao i da je uredno vakcionisano.
11. Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta je u obavezi da najavi ponovni povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije rada u ustanovi.

Molimo vas da navedene more poštujete, jer je neophodna njihova dosledna i odgovorna primena i od strane zaposlenih i od strane roditelja/drugih zakonskih zastupnika u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti dece, roditelja i zaposlenih.

Hvala vam na razumevanju i saradnji.

Uprava „Sunca“